Menstruationer kan vara lätt och enkelt för en del kvinnor, men för andra kan vara tung och / eller åtföljas av smärtsamma kramper. Kolik påverkar oftast många kvinnor under deras reproduktiva år, för det mesta, kan dessa kramper blivit så intensiv att man måste sätta dem ett botemedel. I den här artikeln hittar du allt om mensvärk, hur de har sitt ursprung, hur man åtgärda dem, etc.

Vilka är mensvärk?

Mensvärk är smärtor i områden magen och bäckenet som upplevs av en kvinna på grund av hennes menstruation. Mensvärk är inte samma sak som obehag kände under premenstruellt syndrom (PMS), även om symptomen på båda sjukdomarna kan ibland upplevas som en kontinuerlig process. Många kvinnor lider av både PMS och mensvärk.


Mensvärk kan variera från mild till mycket svår. Milda mensvärk kan vara knappt märkbar och kortvarig som ibland känns som en känsla av tyngd i magen. Svåra mensvärk kan vara så smärtsamt att störa den normala verksamheten på en kvinna i flera dagar.

Hur vanligt är mensvärk?

Mensvärk i viss grad påverkar mer än uppskattningsvis 50% av kvinnorna och med upp till 15% beskriver sin mensvärk som allvarliga. I undersökningar bland ungdomar visar att över 90% av flickorna har mensvärk.

Vad är dysmenorré?

Den medicinska termen för mensvärk är dysmenorré. Det finns två typer av dysmenorré, primär och sekundär.

En primär dysmenorré, finns det ingen underliggande gynecologic problem orsakar smärta. Denna typ av kolik kan börja inom sex månader till ett år efter menarche (uppkomsten av menstruation), det ögonblick då en flicka börjar med perioder.
Menstruella kramper brukar inte börjar förrän ovulatoriska menstruationscykler uppträder (när ett ägg frigörs från äggstockarna), och den faktiska blödnings vanligtvis börjar före förekomsten av ovulation. Därför kan en tonåring inte uppleva dysmenorré förrän månader eller år efter debuten av menstruation.

I sekundär dysmenorré, några underliggande onormalt tillstånd (vanligtvis i det reproduktiva systemet hos kvinnor) bidra till menstruationssmärta. Sekundär dysmenorré kan vara uppenbart vid menarche, men oftare utvecklar villkoret senare.

Vad orsakar mensvärk?

Varje månad, är slemhinnan i livmodern (endometrium) beredd för en eventuell graviditet. Efter ägglossningen, när ägget inte befruktas av en spermie, inte kommer att leda till graviditet och den faktiska livmoderslemhinnan är inte längre nödvändigt. Östrogen kvinnor och hormonet progesteron nivåer falla i nedgång och livmoderslemhinnan sväller och slutligen hällde menstruation och det ersätts av en ny beläggning på nästa månatliga cykeln.

När den gamla slemhinnan i livmodern börjar att sönderdelas, är molekylära föreningar som kallas prostaglandiner frisätts. Dessa föreningar orsakar musklerna i livmodern att dra ihop sig. När livmoderns muskler som sammandra blodflöde (vasokonstriktion) till endometrium kontraktet, denna sammandragnings blockerar leverans av syre till vävnader hos endometriet, i sin tur sönderdelas och dör. Efter döden av denna vävnad, livmodersammandragningar pressa bokstavligen gamla endometrial vävnad genom livmoderhalsen och ut ur kroppen genom slidan.

Andra ämnen som kallas leukotriener, som är kemikalier som spelar en roll i det inflammatoriska svaret, är också hög vid denna tid och kan vara relaterade till utvecklingen av mensvärk.

Varför vissa är så smärtsamma kramper?

Mensvärk orsakas av livmoderns sammandragningar som uppstår till följd av prostaglandiner och andra kemikalier. Den cramping sensation intensifieras när klumpar eller bitar av vävnad med blod slemhinna av livmodern passera genom livmoderhalsen, särskilt om kvinnan cervikalkanalen är smal.

Skillnaden mellan menstruationssmärtor är mer smärtsamt och de som är mindre smärtsamt kan vara relaterade till prostaglandinnivåer kvinnor. Kvinnor med stora menstruationskramper har förhöjda nivåer av prostaglandiner i endometrium (livmoderslemhinnan) jämfört med kvinnor som inte upplever kramper. Mensvärk är mycket lika dem som en kvinna upplevde prostaglandin administreras som ett läkemedel för att framkalla arbetskraft.

Du kan mäta mensvärk?

Bauchschmerzen / buksmärtaBauchschmerzen / buksmärta
Ja. Menstruella kramper kan påvisas vetenskapligt genom mätning av trycket inuti livmodern och antalet och frekvensen av livmodersammandragningar. Under en normal menstruationsperiod, har den genomsnittliga kvinnan sammandragningar lågt tryck (50-80 mm Hg), som varar mellan 15 till 30 sekunder med en frekvens av 1,4 sammandragningar per 10 minuter. När en kvinna har menstruationskramper, hennes sammandragningar är av ett högre tryck (som kan överstiga 400 mm Hg), som varar mer än 90 sekunder och ofta förekommer i mindre än 15 sekunder från varandra.

Vilka andra faktorer påverkar mensvärk?

Såsom nämnts ovan, tenderar en ovanligt smal cervikalkanalen för att öka menstruella kramper. Annan anatomisk faktor som anses bidra till menstruella kramper är en bakåtlutning av livmodern (livmoderretroversion). Brist på motion är också erkänd som bidrar till smärtsamma mensvärk. Det var länge tänkt att psykologiska faktorer spelar också en roll. Till exempel är det allmänt accepterat att emotionell stress kan öka obehag av mensvärk.

Vilka är symtomen på mensvärk?

Mensvärk är smärta med ursprung i nedre delen av buken och bäckenet. Obehag kan sträcka sig till ryggen eller benen. Kramper kan vara svår eller mild smärta och kan vara periodisk eller kontinuerlig.

Mensvärk brukar börja strax före menstruation, är toppen inom 24 timmar efter starten av blödning och försvinner igen efter en dag eller två.

Mensvärk kan åtföljas av huvudvärk och / eller illamående, vilket kan leda, om än sällan, även kräkningar. Mensvärk kan åtföljas av förstoppning eller diarré på grund av prostaglandiner som orsakar musklerna kontrakt är i livmodern och tarmkanalen. Vissa kvinnor upplever ett behov av att urinera oftare.

Hur mensvärk diagnosen?

Diagnosen mensvärk oftast utförs av kvinnor och återspeglar deras egna individuella uppfattning av smärta. När en kvinna har upplevt mensvärk, oftast med debut i tonåren av hennes menstruation (mens), blir han medveten om de typiska symptomen. Om det finns andra medicinska tillstånd som bidrar till menstruella kramper (sekundär dysmenorré), kan läkaren föreslå diagnostiska tester inklusive studier.

Vad är behandlingen för vanliga mensvärk (primär dysmenorré)?

Varje kvinna måste hitta en behandling som fungerar för henne. Det finns ett antal möjliga lösningar för mensvärk. Nuvarande rekommendationer är inte bara vila och tillräcklig sömn, men också regelbunden motion (särskilt walking). Vissa kvinnor tycker att buken massage, yoga eller orgasm sexuell aktivitet kan ge lindring. En värmedyna som appliceras på buken kan lindra smärta och minska symptomen och trängsel.

Ett antal disk mediciner kan hjälpa till att kontrollera smärta och förhindra mensvärk själva. För mild kramper, aspirin eller paracetamol eller paracetamol plus ett diuretikum kan vara tillräckligt. Dock har aspirin en begränsad effekt för att minska prostaglandinproduktion och är användbar endast för mindre smärtsam kramp.

De huvudsakliga medel för behandling av måttliga menstruella kramper är antiinflammatoriska läkemedel läkemedel som minskar prostaglandinproduktion och minska dess effekter. De icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel som inte kräver ett recept är: Ibuprofen, Ketoprofen och Naproxen natrium.

Kvinnor bör börja ta ett av dessa läkemedel innan hennes smärta blir svårt att kontrollera. Detta kan innebära att starta medicinering 1 till 2 dagar innan menstruation och fortsätta ta medicinen 1-2 dagar under perioden. De bästa resultaten erhålls genom att ta en av de läkemedel NSAIDs regelbunden basis och inte vänta på smärtan börjar. Anti-inflammatoriska icke-steroida läkemedel recept för behandling av menstruationskramper är mefenamsyra och meklofenamat.

Vad händer om kramper är allvarliga?

Om mensvärk kvinnor är alltför allvarliga för att kunna hanteras av dessa strategier, kan din läkare förskriva låg dos p-piller (p-piller) innehållande östrogen och progestin i ett regelbundet eller förlängd cykel. Denna typ av tillvägagångssätt kan förhindra ägglossning (den månatliga publiceringen av ett ägg) och minska produktionen av prostaglandiner, vilket i sin tur minskar svårighetsgraden av kramper och orsakar en mild menstruationsflöde.

Användningen av en lUD som frisätter små mängder av progestinet levonorgestrel direkt i livmoderhålan, har förknippats med en minskning av 50 procent i förekomsten av menstruationskramper. Däremot gör spiral innehåller hormoner, såsom de som innehåller koppar, kan de förvärra menstruella kramper.

Finns det kirurgiska lösningar?

Förr i tiden, många kvinnor med mensvärk hade en företeelse som kallas utvidgning och skrapning operation för att avlägsna en del av slemhinnan i livmodern. Denna procedur används också ibland som en diagnostisk åtgärd för att upptäcka cancer eller pre-cancerösa tillstånd av livmoderslemhinnan. Vissa kvinnor tillgrep även till den ultimata lösningen för menstruella problem med att ha en hysterektomi, kirurgi som tar bort hela livmodern.

Idag, när en kvinna har en onormalt kraftig dysmenorré och smärtsam livmoderblödningar kan läkare rekommenderar endometrieablation, en metod i vilken livmoderslemhinnan bränns eller förångas genom en värmegenererande anordning.

Vad är behandling av sekundär dysmenorré?

Behandlingen av sekundär dysmenorré beror på dess orsak.

Det finns ett antal bakomliggande tillstånd som kan bidra till smärta inklusive:

  • Endometrios (celler av livmoderväggen belägna i andra områden av kroppen); Myom (icke-cancer livmodern utväxter som svarar på östrogen nivåer).
  • Adenomyos (ett godartat tillstånd, i vilket de celler som bekläder den inre livmoderväggen invadera muskel, myometrium)
  • Bäckeninflammation
  • Fibrösa adhesioner (onormala tillbehör mellan organ), eller användning av en spiral (spiral) som preventivmedel.

Alla dessa villkor måste först diagnostiseras av en läkare som kommer då att rekommendera optimal behandling. Om en kvinna börjar uppleva förändringar i deras mensvärk samt dess svårighetsgrad, tid eller plats, bör du kontakta din läkare, särskilt om förändringarna är plötslig.

Vad är på lång sikt (prognos) för mensvärk?

Sammantaget gör mensvärk inte förvärra kvinna under sin livstid. I själva verket, menstruella kramper av primär dysmenorré minskar generellt med åldern och efter graviditeten.

När sekundär dysmenorré med en underliggande sjukdom som bidrar till smärta, prognosen beror på framgångsrik behandling av den bakomliggande orsaken.

Eftersom kvinnor har lärt sig mer om din kropp och hur man håller den i optimal hälsa, har mensvärk blir mindre.