Gurkmeja är en krydda i stor utsträckning används i Indien och Sydostasien, där anläggningen ursprung, men i dag odlas i många andra varma och fuktiga områden. Det används i mer än fyra tusen år sedan i gastronomi och läkemedel för behandling och lindring av olika sjukdomar. Vet mycket mer om gurkmeja i följande artikel.

Medicinska egenskaper gurkmeja

Gurkmeja används för att behandla många sjukdomar. Bland deras användningsområden, kan vi lyfta fram följande

För magproblem


Liksom andra heta kryddor, är gurkmeja en bra allierad för vissa matsmältning sedan Det stimulerar sekret och hjälper matsmältningen. Det rekommenderas för personer med dyspepsi, aptitlöshet, gastrit eller långsam matsmältning. Detta beror på dess aktiva ingredienser, som hjälper producera mer magsaft och bukspottskörteln, som tjänstgör i sin tur att balansera pH i dessa organ.

För att undvika gasbildning

Detta beror på att gurkmeja är carminative, hjälper eliminera gaser som bor i tarmen. Det är tillrådligt att undvika kramper i tarmarna och gasbildning, även för magen svaghet.

CurcumaCurcuma

Att behandla leverproblem

Gurkmeja är en utmärkt tonic galla skydda leverfunktioner. Detta är genom curcumin (förening ger den dess karakteristiska gul orange).

har också andra mycket bra för detta kropps ämnen, Det bidrar till att avlägsna stenar i gallblåsan, är anti-inflammatorisk, hjälper det i lever dränering och är effektiv för att bättre smälta stora måltider. Det rekommenderas till patienter med cirros, gulsot, lever och gallblåsan sjukdomar.

Att behandla vissa cancerformer

Forskning visar att gurkmeja innehåller tio anticancerföreningar, servering för fall av bröst-, tolvfingertarmen, hud och tjocktarmscancer. Hjälper i behandling och övervinna de biverkningar som har läkemedel mot fetma (såsom kemoterapi).

För reumatoid artrit och karpaltunnelsyndrom

Det är på grund av dess antiinflammatoriska egenskaper. Gurkmeja är en allierad för patienter som lider av reumatism, artrit och karpaltunnelsyndrom i handleden, något idag mycket vanligt med överanvändning av tangentbordet.

curcuma2curcuma2

Att behandla depression

I tusentals år har denna krydda använts av traditionell kinesisk medicin för att bota och behandla depression och andra psykiska eller emotionella störningar. Gurkmeja har många stimulerande komponenter nervsystemet och även det ger goda effekter på immunsystemet och stämningar. också tjänar till att dämpa konsekvenserna av stress.

För att skydda hjärtat

Forskning har visat att konsumera gurkmeja hjälper kardiovaskulär hälsa. I sin tur, Det tjänar till att minska kolesterol och nivån av blod triglycerider naturligt. Förhindrar hjärtinfarkt.

För att öka immunitet

Denna art har förmågan att öka den immunmodulatoriska kapaciteten av kroppen på grund av flera av deras näringsämnen (såsom zink, koppar eller polysackarider). Det är bra för personer med låga försvar på grund av stress eller inför en tenta eller viktig händelse.

Att behandla andningsproblem

Gurkmeja används i Asien för att behandla bronkit naturligt för sin antiinflammatoriska verkan. Den är lämplig för behandling av KOL, för sina antioxiderande egenskaper.

curcuma3curcuma3

För att skydda kroppen från fria radikaler

Denna gula kryddan hjälper oss att eliminera de skadliga effekterna som orsakar den så kallade "fria radikaler", extrahera kroppen alla negativa och vad ails oss.

För hudproblem

Använt pulver, gurkmeja Det är mycket bra för sjukdomar såsom svamp eller fotsvamp, också för psoriasis.

Hur Gurkmeja används i gastronomi

Det vetenskapliga namnet är Curcuma longa, en perenn växt som tillhör ingefära familjen. Den kommer från en buske upp till en meter lång med gröna blad och gula och vita blommor. Sedan intensiv färg, Den används som karamellfärg, såsom ris. Det är en av de viktigaste ingredienserna i såser, grytor och andra rätter av, Sydostasien och Mellanöstern.

curcuma7curcuma7Det är känt som en saffran i livsmedel i Kina, Tibet, Indonesien och Indien. I dagens livsmedelsindustrin, kallas det "E100" fungerar som ett färgämne för smör, ost, senap och skakar, alltid i mycket små mängder, så knappast skiljer smak. Det är en av komponenterna i curry, vilket ger starka gula färgen.

För någon beredning i en kruka, rätt mängd av gurkmeja är en matsked och det passar bra med andra kryddor som peppar eller kummin. Du kan använda den för alla rätter med ris, pasta, soppor, såser, grönsaker, sallader, kokta grönsaker, etc. Den används också för äggrätter och fisk och en av de mest populära recept är kyckling curry eller fisk grillspett.

Det är en idealisk ersättare för saffran eftersom gurkmeja är billigare, men med en annan smak. Med en matsked av denna krydda och majonnäs kan göra en läcker sås (även med grädde).

Kontra gurkmeja

curcuma6curcuma6Det måste konsumera gurkmeja i måttliga mängder eftersom det smakar mycket skarp och inte alla gillar. Men förutom detta, eftersom det kan leda till att vissa biverkningar. Det rekommenderas att undvika intag hos gravida kvinnor och människor som har allvarliga problem i gallblåsan.

Bilder med tillstånd av Wikimedia Commons